Error: Your upload path is not valid or does not exist: /data/sites/web/jagacom/subsites/wpdev.jaga.com/wp-content/uploads Jaga https://wpdev.jaga.com Climate Designers Wed, 30 Nov 2022 13:29:24 +0000 nl-BE hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.6 Verwarmen met een warmtepomp https://wpdev.jaga.com/benl/verwarmen-met-een-warmtepomp/ Tue, 27 Sep 2022 13:53:10 +0000 https://wpdev.jaga.com/?p=19487 Verwarmen met een warmtepomp Read More »

]]>

VERWARMEN MET EEN WARMTEPOMP

Diezelfde warmtepomp die het water kan koelen kan het water ook verwarmen:  voor verwarming en voor sanitair warm water. Je warmtewisselaar haalt de energie die in de natuur zit (bodem, grondwater of buitenlucht) en gebruikt deze via een warmtepompcircuit om te verwarmen of te koelen. Deze manier van verwarmen is dus zeer milieuvriendelijk.  Geen verbranding betekent geen uitstoot van rookgassen of CO2.

Jaga Strada Hybrids met Nibe lucht-water warmtepomp

Je kiest voor verwarming doormiddel van een warmtepomp als je energiezuinig en zonder gebruik van fossiele brandstoffen wenst te verwarmen en/of te koelen in je woning. Het is bovendien ook zeer goedkoop: aangezien de warmte gratis geleverd wordt door de bodem, de aarde of grondwater, bespaar je flink op je energiekosten. Dat geldt zeker wanneer je een warmtepomp combineert met zonnepanelen, want dan produceer je zelf de stroom die nodig is om ze te laten werken. De voorwaarde is wel dat de warmtepomp op een hoog rendement kan werken met een watertemperatuur die niet te hoog is. Ouderwetse radiatoren hebben een hoge watertemperatuur nodig om voldoende warmte af te geven. 

Onze warmtepompradiatoren geven veel warmte bij lage watertemperatuur en zijn bijgevolg de perfecte match om je woning te verwarmen én te koelen met een warmtepomp.

]]>
Auto Draft https://wpdev.jaga.com/benl/auto-draft/ Tue, 27 Sep 2022 13:48:14 +0000 https://wpdev.jaga.com/?p=19481 Auto Draft Read More »

]]>

KOELEN MET EEN WARMTEPOMP

Grond-waterwarmtepompen kunnen zeer efficiënt koelen en wel op 2 manieren: actieve of passieve koeling. Dankzij de stabiele ondergrondtemperatuur kan het van nature koelere grondwater worden gebruikt om een ruimte te koelen, zelfs in de zomer. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van een actief koelproces.

Dit staat bekend als ‘passieve’ koeling, wat wij ‘jaga light cooling’ noemen.

Indien men nog kouder water nodig heeft, dan moet de warmtepomp het koelwater naar een lagere temperatuur koelen dan het grondwater. Dit staat bekend als ‘actieve’ koeling, ook gekend als ‘jaga deep cooling’. Het koelwater kan eventueel zo laag afgekoeld worden dat men de binnenruimte er ook mee ontvochtigd. De deep cooling toestellen van Jaga zijn daarom voorzien van een condensafvoer.

Bij luchtwaterwarmtepompen spreekt men altijd van actieve koeling, ook wanneer de watertemperatuur niet diep gekoeld wordt en geen condens afgevoerd moet worden.

JAGA IS COOL(ING) – LIGHT COOLING

Bij Jaga ontwerpen we intelligente lage-temperatuurradiatoren voor verwarming en koeling die gecombineerd kunnen worden met warmtepompen: onze warmtepompradiatoren. Eenzelfde radiator kan dus wisselen tussen verwarmen en koelen. Zo geniet u het hele jaar door van een aangenaam binnenklimaat.

Elke Jaga warmtepompradiator bevat onze gloednieuwe DBH-technologie. DBH staat voor Dynamic Boost Hybrid, wat verwijst naar de kleine ventilatoren (of activators) die in je Jaga radiator verwerkt zitten. Deze verhogen de luchtstroom over de warmtewisselaar, waardoor je een krachtiger toestel krijgt qua afgifte. Zo moeten je radiatoren niet urenlang werken eer je woning aangenaam warm of koel aanvoelt. Mag het allemaal nog wat sneller gaan? Dan hebben onze radiatoren ook nog een boost-functie waarbij de ventilatoren op volle toeren gaan draaien om de ruimte nog sneller op te warmen en te koelen.

Deze vorm van lichte koeling doet de temperatuur van de ​​kamer met een paar graden dalen, zonder dat je hiervoor veel energie moet verbruiken. Men spreekt van lichte koeling wanneer de watertemperatuur constant hoger is dan de condensatietemperatuur (of het dauwpunt) omdat er dan geen condenswater wordt gevormd. Het energieverbruik is, vooral in combinatie met een warmtepomp, veel lager dan bij diepe koeling.

JAGA IS SUPER COOL – DEEP COOLING

Indien lichte koeling onvoldoende is voor uw woning, dan kan u bij ons ook terecht voor ‘Jaga Deep Cooling’. Bij diepe koeling wordt kouder water gebruikt om tot een koelere afgifte te komen. Hierbij wordt gewoonlijk condens gevormd omdat de temperaturen van de warmtewisselaar in het toestel die in contact komt met het gekoelde water meestal onder het dauwpunt liggen.

Ons assortiment voor diepe koeling bestaat uit ventilatorconvectoren tegen de wand of ingebouwd en waar je maar wenst in de woning (bijvoorbeeld in de vloer, in een kast…). Al deze radiatoren zijn zo krachtig dat ze kunnen verwarmen én koelen. Eenzelfde toestel wat alles kan, dat is handig.

]]>
Welk type warmtepomp kiezen? https://wpdev.jaga.com/benl/welk-type-warmtepomp-kiezen/ Tue, 27 Sep 2022 13:28:53 +0000 https://wpdev.jaga.com/?p=19476 Welk type warmtepomp kiezen? Read More »

]]>

Welk type warmtepomp kiezen?

SOORTEN WARMTEPOMPEN

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, maar we zullen ons focussen op de meest voorkomende: grond-waterwarmtepompen (aardwarmte) en lucht-waterwarmtepompen (luchtwarmte).

Grond-waterwarmtepomp

De temperatuur in de grond is het hele jaar door vrij constant, meestal tussen 8 en 11°C. Hierdoor is een grond-waterwarmtepomp iets efficiënter dan een lucht-waterwarmtepomp. De prestaties van een grond-waterwarmtepomp zijn echter sterk afhankelijk van de lokale geologische omstandigheden. Het wordt dan ook aangeraden om een geologisch onderzoek uit te laten voeren om zeker te zijn dat je kiest voor de meest efficiënte oplossing.

Er zijn 2 basisopties voor grond-waterwarmtepompen: een horizontaal leidingsysteem of een verticale variant door middel van grondboring.

Voor een horizontaal systeem moet het buizennetwerk op een diepte van ongeveer 1 tot 2 meter onder je gazon liggen. Dit is de meest economische optie, maar ook hier is de grond een belangrijke factor voor je uiteindelijke rendement. Als je onvoldoende grondoppervlak hebt kan je ook een grondboring overwegen (verticale systeem). Omdat je energie haalt uit de diepere lagen van de grond zal je rendement hoger zijn omdat je er amper te maken krijgt met temperatuurschommelingen.

Lucht-waterwarmtepomp

Lucht-waterwarmtepompen halen energie uit de lucht, waarbij temperatuurschommelingen wel het rendement beïnvloeden. Ze wekken het hele jaar door de nodige energie op, maar bij extreme temperaturen zullen zij iets harder moeten werken. Lucht-waterwarmtepompen zijn relatief eenvoudig te installeren. De buitenunit kan naast het gebouw, op het dak of op een afgelegen locatie worden geplaatst en bieden de meest economische oplossing voor hernieuwbare energietechnologie. Hierdoor worden ze tegenwoordig het meest gekozen.

]]>
Zo hou je je huis koel in de zomer https://wpdev.jaga.com/benl/zo-hou-je-je-huis-koel-in-de-zomer/ Tue, 27 Sep 2022 13:19:18 +0000 https://wpdev.jaga.com/?p=19464 Zo hou je je huis koel in de zomer Read More »

]]>

Zo hou je je huis koel in de zomer

(VER)BOUWEN VOOR HET HUIDIGE KLIMAAT

Bij nieuwe gebouwen ligt de focus tegenwoordig op een goede isolatie en een hoge luchtdichtheid om warmteverlies in de winter te voorkomen. Bij het ontwerpen van nieuwe residentiële woningen moet ook de impact van de zon op de woning beperkt worden. Zo wordt het risico op oververhitting in de zomer geminimaliseerd – een risico dat de afgelopen jaren alleen maar is toegenomen door de verbeterde isolatie en de toename van glas in bouwontwerpen.

Ook bij renovaties is het binnenklimaat steeds belangrijker om aan te pakken, zeker bij Ingrijpende Energetische Renovatie (IER). Bij deze laatste vorm van renovatie focus je op het energiezuinige en het duurzame aspect van renoveren, waarbij minstens de installaties voor verwarming, koeling en warm water volledig worden vervangen én je minstens 75% van de buitenschil gaat (na)ïsoleren.
Hierbij is het vooral belangrijk de focus te leggen op thermische comfortverbeteringen, het gebruiken van energiezuinige bouwmaterialen en het plaatsen van een ventilatiesysteem. Natuurlijk ventileren en passief koelen kan al door simpelweg de ramen te openen, maar door de stijgende buitentemperaturen zal dit niet meer voldoende zijn.

THUISWERK

Door de verschuiving naar steeds meer thuiswerk (sinds corona) zien we ook steeds meer het belang in van het klimaatcomfort in onze eigen woning. Zo willen we aangenaam kunnen werken met de meest optimale verwarming, koeling en ventilatie. Bovendien willen we niet dat we door het thuiswerk hogere energierekeningen hebben op het einde van de rit, dus energiezuinige systemen zijn hetgeen waar iedereen naar op zoek is.

AIRCONDITIONING

Als mensen over koeling spreken denken we over het algemeen aan de ‘split’ airconditioningunits, bestaande uit een unit buiten en een gedeelte binnen. Deze zorgen ervoor dat de luchtvochtigheid en de temperatuur dalen. Door het koelproces om te keren, kunnen ze tegenwoordig de woning ook verwarmen in de winter.

Om de luchtvochtigheid te kunnen verlagen in je woning, wordt het vocht uit de lucht gehaald, waardoor je het effect krijgt van drogere lucht. Iets wat vaak als een nadeel ervaren wordt van airco. Mensen ervaren ongemakken van de té sterk afgekoelde ruimte en de droge lucht maar ook van het niet op tijd vervangen van de filters van deze toestellen. Dan worden stof en bacteriën lustig in het rond geblazen, met irritatie van de luchtwegen of ademhalingsproblemen tot gevolg. De vaakst voorkomende klachten zijn neusverstopping, hoofdpijn, keelpijn of stemproblemen. Ook astmapatiënten of mensen met een allergie ondervinden daar last van.

Verder zorgt koeling via een airco voor een erg hoog energieverbruik. In tijden van stijgende energieprijzen is het dus ook belangrijk te weten dat er ook alternatieven zijn om je woning te verwarmen én te koelen met een veel lager energieverbruik.

DE VERSCHUIVING NAAR HERNIEUWBARE ENERGIESYSTEMEN

In een poging om verwarming (en koeling) met fossiele brandstoffen geleidelijk af te schaffen en zo de uitstoot te verminderen, heeft de Vlaamse regering besloten om aardgasaansluitingen te verbieden in nieuwe grote verkavelingen, appartementsgebouwen of groepswoningbouwprojecten sinds 2021. Vanaf 2025 wordt een aardgasaansluiting zelfs algemeen verboden bij nieuwbouw, zowel voor woongebouwen als bij niet-residentiële gebouwen.

Lucht-water warmtepomp

Geothermische warmtepomp

Koolstofarme systemen zoals warmtepompen zullen de voorkeur krijgen en de overheid promoot deze dan ook door middel van subsidies.

Warmtepompen halen energie uit de grond of de lucht om het water mee op te warmen. Het warme water wordt ten slotte gebruikt om de verschillende kamers te verwarmen. Wat veel mensen niet weten, is dat een warmtepomp, net zoals de eerder genoemde airco, ook kunnen koelen in de zomer maar dan wel op een ecologische en energiezuinigere manier. Beter voor de natuur, je gezondheid en voor je portemonnee.

Jaga warmtepompradiator

Bij Jaga denken we in functie van de lange termijn en duurzaamheid. We ontwikkelen onze producten dan ook om levenslang te kunnen meegaan en bovendien zo energiezuinig mogelijk te zijn. Daarom hebben we een heel gamma aan toestellen die perfect functioneren met een warmtepomp: Jaga’s warmtepompradiatoren.

]]>
Koelen bij je thuis? Ontdek wat het beste bij u past https://wpdev.jaga.com/benl/tester/ Tue, 27 Sep 2022 07:28:53 +0000 https://wpdev.jaga.com/?p=19353 Koelen bij je thuis? Ontdek wat het beste bij u past Read More »

]]>

WELK type jaga koeling PAST HET BESTE BIJ U?

Vooraleer u een ruimte wenst te gaan koelen, laat u best een koellastberekening uitvoeren door een gekwalificeerde technicus of door één van onze medewerkers. Om een koellastberekening voor u te kunnen uitvoeren dienen we wel over voldoende informatie te beschikken over uw woning of project.

Jaga Light Cooling

Bij light cooling worden Jaga toestellen gebruikt die de ruimte verfrissen zonder condensafvoer. Deze toestellen zijn geschikt om te koelen met watertemperatuur hoger dan het dauwpunt van de binnenlucht. In praktijk gebruikt men koelwater van 16°C of hoger. Light cooling verspilt dus geen energie in het ontvochtigen van de lucht, de lucht wordt enkel een paar graden afgekoeld.

De meest milieuvriendelijke oplossing is de combinatie van Jaga Light Coolers met een geothermische warmtepomp of water-water warmtepomp. De koude-bron (ondergrond) is dan koud genoeg om het koelwater af te koelen zonder compressorenergie op “passieve manier”. Enkel de circulatiepomp verbruikt dan elektriciteit om het water afgekoeld naar de radiatoren te voeren. Dit noemt men dus passieve koeling.

Een lucht-water warmtepomp levert dit koelwater aan door actieve koeling. Door de afwezigheid van een koude bron schakelt dit type warmtepomp dus altijd de compressor in om koelwater te leveren. Een lucht-waterwarmtepomp verbruikt voor light cooling dus meer energie dan geothermische warmtepompen. Maar omdat er geen energie verbruikt wordt om de kamerlucht te ontvochtigen is dit wel nog steeds de energiezuinigste manier om met lucht-water warmtepompen te koelen.

Jaga’s light coolers kunnen de binnentemperatuur zo’n 3 tot 5 graden laten dalen. Jaga Light Cooling zorgt voor een verfrissing van de woning tegen een zéér laag energieverbruik, zowel bij actieve als passieve koelwateropwekking. Ontdek alle Jaga Light Cooling toestellen hier …

Jaga DBH-technologie is een energiezuinige en milieuvriendelijke manier om ‘light’ te koelen. De DBH kan in de meeste Jaga lagetemperatuur radiatoren worden geïnstalleerd (bij de bestelling meegeleverd of achteraf). Aangezien DBH een vorm van lichte koeling is, heeft u ook geen condensafvoer nodig. Er is in dit geval immers geen sprake van condensvorming. Dit zorgt ervoor dat de installatie sneller en eenvoudiger is.

Jaga Deep Cooling

Indien u meer moet kunnen koelen door bijvoorbeeld extremere temperaturen en u de temperatuur beter wilt kunnen regelen, dan is Jaga diepe koeling met condensopvangbak de beste keuze.

Bij deep cooling worden Jaga toestellen gebruikt die de ruimte koelen met condensafvoer in de toestellen. Deze toestellen zijn dus geschikt om te koelen met “diepe” watertemperatuur onder het dauwpunt van de lucht. Deze toestellen hebben een hoger koelvermogen dan de light cooling toestellen. Ze kunnen het binnenklimaat dieper koelen, naar een lagere temperatuur, en tegelijk vocht uit de lucht onttrekken.

De lage watertemperatuur (tot minimum 5°C) wordt altijd gecreëerd met een actieve warmtepomp. Zowel bij lucht-water als bij geothermische warmtepompen is er dan altijd de compressor van de warmtepomp nodig.

Deep cooling is een krachtig systeem omdat meer warmte en ook overtollig vocht aan het gebouw onttrokken wordt. De koelvermogens van Jaga’s deep cooling systemen zijn te vergelijken met die van airconditioning, maar ze zijn wel energiezuiniger dan traditionele airconditioning omdat de warmtepompen een hoger rendement halen uit hun geoptimaliseerde werking met buffervaten en uitgekiende sturingen.
]]>